suomalaisten velka

Ostovoiman heikkeneminen saa ihmiset ottamaan pikavippejä

Tänä vuonna ei kuluttajia hemmotella. Erittäin korkea inflaatio on luonut tilanteen, jossa kuluttajien ostovoima ei tule kasvamaan rahan arvon tippuessa, ja tämä saattaa ajaa varsinkin nuoret, eläkeläiset ja perheelliset ottamaan lainaa, erityisesti pikavippejä.

Kauppalehden laskelmien mukaan keskiluokkaisten palkkojen tulisi nousta peräti 80 eurolla tänä vuonna, jotta ostovoiman taso pysyisi samana kuin menneenä vuonna 2010. Ongelma kohdistuu erityisesti nuoriin ja vasta 18-vuotiaisiin, sekä perheellisiin. Nuoret, jotka joko sinnittelevät juuri ja juuri opintotuella, tai vaihtoehtoisesti ovat tottuneet tiettyyn elintasoon, on muutos niukempaan hyvin vaikeaa. Pahimmillaan tämä voi tietää opiskelevalla tyytymistä nuudeleihin ja raejuuston, ja elintasoon tottuneilla perintätoimistojen kirjeitä ja luottotietojen menetyksiä. Vaikeaa on myös eläkeläisillä, sillä viime vuoden eläkeverotuksen helpotukset yhdessä inflaation ja indeksikorotusten pysähtymisen kanssa loivat roiman ostovoiman kasvun, mutta vuonna 2017 tilanne tulee olemaan päinvastainen. Ostovoiman roima aleneminen voi tuoda pikavippiyrittäjille roppakaupalla uusia asiakkaita. Hetkellinen lainanotto ei toki ole pahasta, mutta pikavipeillä ei kuitenkaan ole taloudellisesti järkevää pitää keinotekoisesti yllä omaa tulotasoa korkeampaa elintasoa. Mahdollinen uusien asiakkaiden tulva tuo pikavippiyrittäjille houkutuksia nostaa hintoja ylöspäin, sillä todellista kilpailua alalla ei vielä ole. Yrittäjien tulisikin kantaa osansa yhteisvastuusta, ja tehdä vippien hinnoista kohtuullisempia, sillä tämä toisi alalle hyvää mainetta, ja asiakaskasvu jatkuisi myös ostovoiman palautumisen jälkeen.

 

pikavippien suosio

Kasvaako suomalaisten tulot 2017? Se jää nähtäväksi

Vaikka jotkin talousennusteet ovat luvanneet Suomeen hieman parempia aikoja, on eri asia kuinka tämä näkyy ihan tavallisten ihmisten ostovoimassa ja kyvyssä kuluttaa. Maailmalta olemme nähneet, että iso osa talouskasvusta vaikuttaa liikkuvan vahvasti kohti varakkaampaa väestöä, samalla kuin heikommassa osassa olevat eivät siitä juuri pääse nauttimaan. Tämä voi olla myös osaselitys sille, miksi niin suuret vastavoimat nykyiselle linjalle ovat menestyneet niin hyvin vaaleissa niin Yhdysvalloissa kuin Ranskassakin.

Pikavipeistä apua taloushaasteisiin

Suuri ero nykyajan ja entisajan välillä syntyy erityisesti siinä, että siinä missä ennen vanhaan ihmiset yleensä pitivät hienoisia säästöjä pahan päivän varalta, ovat nämä säästöt suurelta osalta suomalaisia huvenneet tehokkaasti viimeisten vuosien aikana. Heikko taloustilanne on ollut päällä jo melkein kymmenen vuotta, jolloin rahaa on tarvinnut ottaa säästöistä ja sijoituksista. Suomalaisten säästämisaste onkin alhaisempia kuin pitkään aikaan, ja samalla myös meidän velkaantuneisuus on kasvanut nopeasti.

Moni joutuukin turvautumaan pikavippeihin, jos kohdalle osuu jokin isompi hankinta tai vaikka joku kodinkone hajoaa. Onneksi sentään pikavippien ehdot ovat nykyään paljon paremmat kuin ne olivat kymmenen vuotta sitten, jolloin vippien ottaminen ei ole yleensä niin suuri ongelma kuin se on aikoinaan ollut. Näiden pikalainojen korot ovat alhaisemmat kuin aikaisemmin, jolloin niiden ottaminen ei niin sanotusti kaada koko varallisuutta. Sen sijaan ne ovat oiva apu, kun tarvitaan nopeasti pientä lainaa, ja se halutaan saada nopeasti ilman ihmeempiä selityksiä.

Vaikka luottoja kuten kulutusluotot otetaan myös kulutusta varten, selvästi eniten näitä pikavippejä otetaan kuitenkin edelleen ihan yllättävien menojen kohdatessa. Tällöin ne toimivat hyvin, ja auttavat monia selviämään seuraavaan palkkapäivään asti. Niin kauan kuin tulot ovat kohdallaan, ei näistä vipeistä yleensä synny ongelmia. Tällöin voikin tehdä todella hyvää pikavippi heti tilille.

Leave a Comment: